Biblioteca TEI 1-30

Pentru cei care vor sa ‘citește’, / Cărți să ”răsfoiește”, /Altele decât doar două / Cu poze cu cifre cu .99 / De la TEI citire, Cârcei în neștire, / Pentru creiere bre, / Nu de alea pane.

ATENȚIE

Consumul exagerat de TEI inhibă ignoranța și poate duce la exces de întrebări și activitate cerebrală.

Și cum nu e vorba de manele, cele ce urmează vor fi cu numar.

ACEASTA PAGINA POATE FI CONSIDERATA UN BACK UP PENTRU BIBLIOTECA TEI DE AICI.  NU VA SFIITI SA FOLOSITI PAGINA IN CAUZA. ESTE MULT MAI COMPLETA. MULTUMIRI NENUMARATE CELOR DIN TEI PENTRU TOT CEEA CE FAC.

Nr. 1 Sepp-Holzer-Permacultura-Ghid-Practic-Pentru-Agricultura-La-Scara-Mica-TEI-v-color

„Permacultura-Holzer încorporează proiectarea (crearea de terase, straturi supraînălțate, grădini acvatice, iazuri, șanțuri de depozitare a humusului și microclimate), agricultură forestieră (integrarea pomilor și a arbuștilor în agricultură), piscicultură, creșterea plantelor acvatice, creșterea animalelor, creșterea fructelor, pășuni alpine și creșterea plantelor alpine și medicinale. Nici chiar turismul nu este exclus. Economia și ecologia nu sunt în contradicție. Permacultura-Holzer datează din 1962 și se bazează pe zeci de ani de experiență  neîntreruptă  în agricultură. Trebuie să vezi și să înțelegi această tehnică ca pe un întreg, așa încât s-o poți folosi în mod profitabil. Numai cei care practică permacultura pot s-o înțeleagă și să o transmită și altora. Tocmai de aceea nu are nici un sens să creezi pur și simplu un sistem ca al meu. Trebuie să-l înveți de unul singur, ca și cum ai învăța alfabetul la școală. Ăsta este singurul mod în care poți avea succes și să-ți câștigi fericirea din el. Principiile permaculturii funcționează peste tot în lume, după cum am văzut în timp ce lucram la proiectele mele din Columbia, Tailanda, Brazilia, SUA și Scoția”

NU UITA să mulțumești pentru ceea ce primești!

Nr. 2 Edward-Faulkner-Nebunia-aratului-TEI

„Întreaga construcţie a „raţionamentului“ despre administrarea solului a fost bazată pe prezumţia axiomatică a corectitudinii aratului. Însă aratul nu este corect. Aşadar, principala premiză fiind imposibil de susţinut, pe bună dreptate putem pune la îndoială validitatea fiecărei teorii universal acceptate referitoare la producerea oricărei recolte, când terenul a fost arat pentru pregătirea cultivării lui. Aceasta expune în principiu toate teoriile noastre despre sol la o examinare critică, deci, în această carte, întreaga gamă de teorii pe care le-am dezvoltat în legătură cu creşterea recoltelor va fi supusă examinării în lumina descoperirii că aratul este greşit.”

NU UITA să mulțumești pentru ceea ce primești!

Nr. 3  Masanobu-Fukuoka-Revoluție-intr-un-spic-TEI

„Ca să seamăn, pur și simplu arunc toamna semințe de secară și orz pe câmpuri separate, în timp ce orezul este încă în picioare. Câteva săptămâni mai târziu, recoltez orezul și împrăștii paiele  de orez înapoi pe câmp. La fel procedez și cu semănarea orezului. Grânele de iarnă vor fi tăiate în jurul datei de 20 mai. Cam cu două săptămâni înainte, arunc semințe de orez peste recoltă de secară si orz. După ce recoltez secara și orzul, sfărâm paiele și le arunc înapoi pe câmp. Presupun că această metodă de semănare a orezului și a grânelor de iarnă (secară, orz) este unică pentru acest gen de agricultură. „

NU UITA să mulțumești pentru ceea ce primești!

Nr. 4 Ianto-Evans-Leslie-Jackson-Incălzitoare-cu-masă-termică-TEI

„Această carte prezintă un concept revoluționar pentru sobele pe lemn, care asigură o combustie curată, aproape completă, cu folosirea cu randament ridicat a căldurii produse.  Sobele-rachetă se află încă în faza experimentală, doar câteva sute fiind întrebuințate regulat până la începutul lui 2006, însă unele au funcționat bine, zilnic, timp de mai mult de un deceniu. Ele economisesc combustibilul și ne redefinesc conceptele de încălzire a casei, ardere a lemnului și a dependenței de cărbune, păcură, energie hidro sau nucleară pentru confortul nostru. Sobele-rachetă cu masă termică pot fi construite acasă, de oameni relativ necalificați. Deși se potrivesc cel mai bine pentru casele de pământ, cu zidurile, pardoselile și mobila lor înzidită care constituie o masă termică masivă, aceste sobe pot fi construite în interiorul oricărui tip de structură – de la containere pentru mărfuri până la iurte.”

NU UITA să mulțumești pentru ceea ce primești!

Nr. 5 E-F-Schumacher-Mic-inseamnă-frumos-Economie-cu-chip-uman-TEI

”Omul modern nu se percepe pe el însuși ca fiind parte a naturii, ci mai degrabă ca pe o forță exterioară destinată să domine și să cucerească. Vorbește, de asemenea, despre o bătălie cu natura, uitând că, dacă ar fi să intre în această bătălie, s-ar afla de partea învinșilor.”

NU UITA să mulțumești pentru ceea ce primești!

Nr. 6 T-Dutzik-E-Ridlington-J-Rumpler-Adevăratul-preț-al-gazelor-de-șist-TEI

”Așa cum numai o mică parte dintr-un aisberg este vizibilă la suprafața apei, rezultatul direct al fisurării rocilor reprezintă doar o mică parte din impactul fracturării. Fiecare etapă din procesul de extracție a țițeiului sau gazelor dintr-un puț de fracturare are impact asupra mediului, asupra sănătății publice și a comunităților. În felul acesta, orice evaluare  rezonabilă  a fracturării trebuie să includă ciclul complet al operațiunilor de extracție, înainte și după momentul în care roca este fisurată cu ajutorul fluidului sub mare presiune.”

NU UITA să mulțumești pentru ceea ce primești!

Nr. 7 Joel-Carbonnel-Gestul-corect-Manualul-grădinarului-TEI

”…. În aceste scrieri, cuvântul „gest“ revine adesea, dar este redus, în general, la sensul de„acțiune de îndeplinit“. Asupra gesticii în sine a grădinarului, nu se găsesc aproape deloc referințe; rareori se pune problema unei pedagogii a posturii și a mișcării cerute în grădinărit. Totuși, grădinarul trebuie, înainte de a lucra cu uneltele, să lucreze cu propriul corp. Iar acest corp, atunci când nu este luat în seamă prea mult timp, ajunge să se plângă de condițiile de muncă ce îi sunt impuse și ne cheamă la ordine prin intermediul durerilor. Asta pentru că omului modern, adesea „ruginit“ de sedentarism și „înțepenit“ de obiceiuri greșite, pământul îi pare prea jos iar gardul viu prea sus…”

NU UITA să mulțumești pentru ceea ce primești!

Nr. 8    I. Evans M. G. Smith L. Smyley – Casa la înde-mână

”Acest volum este o încercare de Arhitectură Ecologică. Nu se referă la o întoarcere în trecut; este o cercetare a direcției în care ne putem îndrepta în secolul al XXI-lea, creând clădiri pe care să le iubim și în secolul al XXXI-lea. Ne petrecem cea mai mare parte a timpului în clădiri; orice mod de a ne bucura mai mult de ele merită, cu siguranță, eforturile noastre. Am scris această carte pentru a ne îmbogăți cunoștințele despre ceea ce este posibil estetic, ecologic și – în termeni de spirit al clădirii – cum te face să te simți. S-ar putea să nu construiești niciodată, ori s-ar putea să alegi să construiești cu alte materiale sau metode decât cobul, dar cartea aceasta te poate ajuta să meditezi la ceea ce vrei cu adevărat de la casa în care îți vei petrece atât de mult timp. Ar trebui să te ajute să îți stabilești standarde de calitate pentru locul în care trăiești.”

Și pământul luă în sfârșit formă ... digitală.

Casa la înde-mână

NU UITA să mulțumești pentru ceea ce primești!

Nr. 9 David R. Montgomery – Țărână. Cum se fac praf civilizațiile

„În mod normal nu prea dăm atenţie pământului care ne susţine pașii, casele, oraşele sau fermele. Totuși, chiar dacă de obicei îl subapreciem, știm că substratul fertil nu e doar ţărână. Când sapi în pământul bogat, proaspăt, simţi viaţa care pulsează în el. Solul fertil se fărâmiţează şi cade de pe cazma. Priviți­l mai atent și o veți vedea o întreagă lume de prădători, o orgie biologică în care se reciclează moartea transformând-­o într-­o nouă viaţă. Solul sănătos are o aroma ispititoare – este chiar mirosul vieţii.”

Dirt

NU UITA să mulțumești pentru ceea ce primești!

Nr. 10 Joseph A. Coccanouer – Buruienile, protectoarele solului

  „Toate buruienile sunt rele pe ogoarele cultivate… Atâta-i duce capul pe oameni”, mi-o tăie Sol. „Io-s convins că avem o părere greșită despre buruieni. Ia uită-te aici”, spuse el, și îmi arătă niște rădăcini de porumb rupte, împrăștiate printre rădăcinile de portulacă.

„Știi ce înseamnă asta? Înseamnă că rădăcinile de portulacă afânează solul, iar rădăcinile porumbului se pot înrădăcina mai adânc în el și se pot hrăni mai bine. Acuma vino cu mine să-ți mai arăt ceva.”

Sol se îndepărtă cu pași mari prin lanul de porumb, în timp ce eu țopăiam în spatele lui, încercând să țin pasul cu el și întrebându-mă dacă nu cumva o luase razna. Ce idee ciudată, auzi acolo – portulaca să facă drum prin pământ pentru ca rădăcinile porumbului să ajungă mai în adânc! Atunci când am ajuns la o porțiune a ogorului pe care nu creștea aproape deloc portulacă, Sol se opri și-mi arătă porumbul cu degetul.
„Vezi diferenţa”?

Weeds

NU UITA să mulțumești pentru ceea ce primești!

Nr. 11 Rolfe Cobleigh – Ferma oamenilor. Facerea uneltelor

„Remarcabil: această carte are mai mult de un secol vechime și totuși este încă actuală. În toate perioadele istoriei, cei care au ales să trăiască „alternativ“ au folosit aceeași soluție: a învăța să înveți pentru a trăi cum alegi, indiferent de locul și timpul lor.
Multe dintre uneltele și planurile propuse par depășite acum. Imaginați-vă însă o fermă în care lucrați fără curent electric. Tehnicile ilustrate aici sunt așadar utile. Folosindu-le, vom putea să le găsim pe cele potrivite nouă, care se aplică fiecărui aici-acum.
Căci una e să crești cirezi în câmpia Americii, alta e să cultivi plante în Carpați. Fiecare loc își cere propria socoată prin așezare, sezoane, temperaturi, umiditate, specii de plante și animale, tipul de sol, tipuri de material uzuale, obișnuințele localnicilor. Cel mai greu va fi, probabil, să renunțăm la acestea din urmă, la obișnuințe. Fără ele și doar fără ele, actualitatea individuală „proprie și personală“ ne este la-ndemână.
Așadar, o asemenea carte ne arată mai degrabă ceea ce nu e de făcut, decât invers. Viața este aceeași, fără a fi uniformă, în fiecare colț și-n fiecare clipită a lumii. Putem să alegem cum să trăim, iar atunci când întâlnim și alți oameni care au făcut asta ne va fi mai ușor să lăsăm deschisă continuarea acestui miracol, din care, după cum arată rezultatele fizicii cuantice, știm mult mai puțin decât ne place să credem.

Simple obișnuințe. Dacă din pruncie ni s-ar fi arătat cum să trăim ca îngeri ori zei, suntem siguri că am fi făcut-o. Să lăsăm astă posibilitate măcar copiilor copiilor…

Remarcați o subliniere din introducere: această carte este importantă pentru că te face atent la detalii, fiind nevoit să le aplici în cotidianul propriei vieți, să înțelegi că e de folos să îți dai cinci minute înainte de a face ceva, pentru a intra „în lucru“, meditând asupra a ceea ce e de făcut. Fiecare lucru mare începe cu o pauză binemeritată, spune o vorbă. Lucrul te învață să lucrezi, spune o alta.”

NU UITA să mulțumești pentru ceea ce primești!

Nr. 12    J. Kunstler – Îndelungata Criză. Cum să supraviețuim catastrofelor convergente ale secolului XXI

În primul rând, şi cel mai curând, ne vom confrunta cu sfârşitul erei combustibililor fosili ieftini. Nu este nici o exagerare în a afirma că tot ceea ce identificăm noi drept beneficii ale vieţii moderne se bazează pe rezerve sigure de petrol şi gaze naturale ieftine. Toate necesităţile, comfortul, luxul şi miracolele lumii noastre – încălzirea centrală, aerul condiţionat, automobilele, avioanele, iluminatul electric, îmbrăcămintea ieftină, muzica înregistrată, filmele, supermarketurile, uneltele electrice, operaţia de înlocuire de şold, apărarea naţională, orice doriţi – îşi datorează apariţia sau continuitatea existenţei, într-o formă ori alta, combustibililor fosili ieftini.

[…]

Deprecierea standardelor de viaţă, pierderea utilităţilor, scăderea speranţei de viaţă, penuria de resurse, tulburările politice, conflictele militare, cu toate vor reprezenta un nou şi interesant set de circumstanţe care vor spulbera multe dintre preţuitele noastre convingeri. Nu sunt convins că acesta va fi un lucru complet bun. Este posibil ca o lume care se îndreaptă spre beznă socioeconomică să ofere inspiraţie pentru o grămadă de beznă ideologică şi comportamentală. S-ar putea ca mulţi copii să fie aruncaţi odată cu apa din copaie.

Indelungata criza

NU UITA să mulțumești pentru ceea ce primești!

Nr. 13  Becky Bee Cărticica meșterului cobar

Această carte este gândită astfel încât să vă puteți alătura cu ușurință altor pionieri ai acestei aventuri atât de împlinitoare. Ea este scrisă pentru oameni, indiferent dacă au sau nu experienţă în construcţii. Sper că aceasta este o carte pe care veţi dori să o păstraţi şi să o daţi mai departe tinerilor pentru a­-i inspira ca, în viitor, să ridice cămine naturale. 

Construirea cu cob este o acţiune politică puternică, reducând foarte mult nevoia de sistemele ipotecare, de industria construcţiilor şi a lemnului şi de companiile petrochimice. Meșterii cobari irosesc mai puţin din viaţa lor ca să muncească și să plătească toate cele de mai sus, şi dobândesc mai mult timp pentru a trăi. Construirea caselor cu materiale naturale adunate cu blândețe de pe pământ crește probabilitatea de a supraviețui a vieții înseși.

! Acest volum a fost realizat folosind programe pentru DTP și editare imagini create în regim de colaborare voluntară și distribuite gratuit (freeware & open-source).

Din acest motiv, este posibil ca unele programe de citire (de exemplu, Adobe Reader) să întâmpine dificultăți în navigarea în document. În acest caz, recomandăm testarea unor programe similare alternative (de exemplu, Evince, care se poate descărca gratuit de aici)

13

NU UITA să mulțumești pentru ceea ce primești!

Nr. 14  G. K. Chesterton – Regulile normalității

“Societatea se bazează pe ideea că tranzitul și transportul rapide și regulate, schimbul perpetuu de produse și comunicarea neîntreruptă la mari distanțe – toate acestea ar fi cea mai economică și mai directă modalitate. Dar nu este deloc adevărat că, pentru un om care tocmai a cules un măr din livada lui, cel mai ieftin și mai rapid ar fi să îl trimită unei încărcături de mere pe un tren care aleargă ca fulgerul până la o piață din celălalt capăt al Angliei. 

Pentru un om care tocmai a cules un fruct dintr-un pom, cel mai ieftin și mai rapid este să-l ia și să-l bage în gură!”

Regulile normalității

NU UITA să mulțumești pentru ceea ce primești!

Nr. 15 Ariane van Buren (ed.) – Manualul chinezesc al biogazului

Producerea biogazului, care în multe ţări este privit ca un produs secundar al unui sistem eficient de producere a energiei, a devenit în China o metodă cuprinzătoare, controlată pentru evacuarea deşeurilor, reciclarea resurselor, furnizarea de energie şi îngrăşământ şi îmbunătăţirea sănătăţii în mediul rural, pentru că digerarea dejecţiilor într-un recipient închis omoară mulţi dintre agenţii patogeni răspunzători pentru multe din bolile umane obişnuite.

Acest manual descrie în detaliu cum se construieşte fosa şi acoperă întreaga gamă de tipuri constructive adaptate diverselor soluri, de la gresie până la stâncă.”

Biogaz

NU UITA să mulțumești pentru ceea ce primești!

Nr. 16 C. Sereau (ed.) – Solutii locale pentru o dezordine globala

Actori ai schimbării, ţărani, agronomi, economişti sau filosofi vorbesc despre vitalitatea unei societăţi noi, încă latentă şi minoritară, dar vizibilă şi majoritară în curând.

Solutii

NU UITA să mulțumești pentru ceea ce primești!

Nr. 17 Charles Eisenstein – Economia sacră. Banii, darul și societatea în epoca tranziției

”O carte fascinantă despre războiul dintre economia cămătăriei și economia darului, războiul dintre Sistem și oameni, războiul dintre dintre „a acapara” și „a dărui”. Adică despre acest război impus de bani și de putere în care suntem și noi mobilizați, fără voia noastră, zi de zi și oră de oră.” – TEI

Economia sacră

NU UITA să mulțumești pentru ceea ce primești!

Nr. 18 Hugh Piggott – Cum să ne construim un motor eolian

Această carte reuşeşte, în mod admirabil, să astupe golul din literatura disponibilă care tratează proiectarea la scară mică a turbinelor eoliene. Este scrisă de un adept instruit şi calificat care a explorat toate unghiurile şi a învăţat majoritatea lecţiilor (multe dintre ele pe calea cea grea: din greşeli). Un asemenea ghid nu este de refuzat. Există multe capcane, dar multe dintre ele sunt uşor de evitat. Hugh Piggott este un adevărat guru al acestei arte.” – Tim Kirby, director al Asociației Britanice a Energiei Eoliene

***În ciuda ideii răspândite că “economisind hârtia, salvăm copacii” (ceea ce este adevărat când vorbim de mari consumatori – firme & corporații), TEI recomandă printarea cărților traduse. Mai ales deoarece cărțile pe hârtie rezistă mai mult și mai bine decât orice hard-disk. În plus, se pot citi și când nu e curent. Și se pot face cadou. ;) ***

NU UITA să mulțumești pentru ceea ce primești!

Nr. 19 John Seymour – Întoarcerea la obârșie. Cartea completă a auto-suficienței

“Mulți oameni se întorc la țară, pentru că în marile orașe se simt singuri, chiar dacă sunt înconjurați de o mulțime de oameni. Și cel care trăiește la țară, înconjurat de imense ferme industriale va fi, de asemenea, tot singur. Dar dacă se va stabili într-o regiune unde mai sunt și alți adepți ai autarhiei, va deveni în curând membru al unei mari familii, unde prietenia nu este doar un simplu cuvânt. Ca să nu mai spunem de întrajutorare: munca în comun la câmp, mulsul și hrănirea vitelor unui vecin plecat în concediu, supravegherea, pe rând, a copiilor, o mână de ajutor pentru construcția unui hambar sau când vreunul dintre vecini taie un animal. Pe scurt, se redescoperă adevărata viață socială, care deja există în unele regiuni din Europa și din America de Nord, unde asemenea comunități nu mai sunt rare.”

***În ciuda ideii răspândite că “economisind hârtia, salvăm copacii” (ceea ce este adevărat când vorbim de mari consumatori – firme & corporații), TEI recomandă printarea cărților traduse. Mai ales deoarece cărțile pe hârtie rezistă mai mult și mai bine decât orice hard-disk. În plus, se pot citi și când nu e curent. Și se pot face cadou. 😉 ***

NU UITA să mulțumești pentru ceea ce primești!

Nr. 20 Wendell Berry –  Ce contează cu adevărat? Economie pentru renașterea unei societăți a bunăstării

“Economia totală”, recentă și abuzivă, în care până și apa și aerul nostru au ajuns de vânzare, s-a născut, pe de-o parte, dintr-o rupere de valorile tradiționale ale vecinătății și comunității și, pe de altă parte, dintr-o atitudine care pune valoarea monetară deasupra a orice. Nu putem avea prosperitate economică și speranțe de “dezvoltare” de la un sistem care transferă datoriile și disperarea în viitor.

În viziunea lui Wendell Berry, problemele pe care le avem pornesc de la dezrădăcinarea noastră, de la faptul că nu apreciem locul unde trăim și de la ideea că pământul de pe urma căruia trăim ar fi de fapt o resursă consumabilă. Atunci când credem că darurile pământului nu așteaptă decât să le luăm noi în primire, nu facem decât să ne jefuim propriul viitor.  Atunci când acordăm încrederea noastră planurilor centralizate ale guvernanților (în loc să credem în știința îngrijirii pământului, atât de greu câștigată), ne subjugăm unor viziuni care, de fapt, nu ne includ.” (K. Nenstiel)

***În ciuda ideii răspândite că “economisind hârtia, salvăm copacii” (ceea ce este adevărat când vorbim de mari consumatori – firme & corporații), TEI recomandă  insistent printarea cărților traduse. Mai ales deoarece cărțile pe hârtie rezistă mai mult și mai bine decât orice hard-disk. În plus, se pot citi și când nu e curent. Și se pot face cadou. 😉 ***

NU UITA să mulțumești pentru ceea ce primești!

Nr. 21 K. Hunter, D. Kiffmeyer – Construcția cu saci de pământ. Tehnici, trucuri și unelte

“Construitul cu saci de pământ este îndrăzneţ. Îndrăzneţ deoarece numai curajoşii încearcă o metodă de construit atât de diferită de cea convenţională. Îndrăzneţ pentru că ei construiesc case cu ajutorul acestei tehnici când de-abia au învăţat-o. Îndrăzneţ pentru că materialele sunt de bază, elementare, primordiale. Şi, nu în ultimul rând, îndrăzneţ pentru că sistemul acesta de a construi seamănă, ca formă şi asamblare, cu înseşi măruntaiele noastre!

Tot ceea ce e necesar pentru a construi cu saci de pământ este: o lopată, saci, niţică sârmă ghimpată şi pământul de dedesubt. Metoda conferă integritate structurală mai bună decât chirpiciul, mai multă maleabilitate decât pământul compresat şi mai multă rapiditate în edificare decât cobul.

Construirea cu saci de pământ oferă posibilitatea unui cost ultra-scăzut şi a unor locuinţe cu impact redus, în special în regiunile în care lemnul,  cimentul şi combustibilii sunt limitate. Solidă precum pământul în sine, casa din saci de pământ are o mare masă termică şi nu poate putrezi sau nu poate fi mâncată de insecte.” (E. Lynne)

***În ciuda ideii răspândite că “economisind hârtia, salvăm copacii” (ceea ce este adevărat când vorbim de mari consumatori – firme & corporații), TEI recomandă  insistent printarea cărților traduse. Mai ales deoarece cărțile pe hârtie rezistă mai mult și mai bine decât orice hard-disk. În plus, se pot citi și când nu e curent. Și se pot face cadou. 😉 ***

NU UITA să mulțumești pentru ceea ce primești!

Nr. 22 Masanobu Fukuoka – Agricultura naturală. Teoria și practica filosofiei verzi

“Progresele civilizaţiei moderne par să ne fi făcut viaţa mai uşoară şi mai convenabilă. Viaţa în marile oraşe din Japonia a ajuns la aproximativ acelaşi nivel de bogăţie ca în ţările occidentale avansate, iar tinerii care glorifică libertatea par a fi împăcaţi cu acest stil de viaţă. Dar ceea ce a crescut cu adevărat este economia. Viaţa interioară a oamenilor s-a pipernicit, iar bucuria naturală s-a pierdut. Tot mai mulţi oameni apelează la forme standard de recreere cum ar fi televiziunea, jocurile mecanice pachinko şi mah-jong, sau caută consolare temporară prin consumul de băuturi alcoolice şi sex.

Oamenii nu mai calcă pe pământul gol. Mâinile lor nu mai sunt obişnuite cu ierburile şi florile; ei nu mai privesc în sus, spre ceruri; urechile lor sunt surde la cântecele păsărilor; nasurile lor au devenit insensibile din cauza gazelor de eşapament, iar limbile lor au uitat gusturile simple ale naturii. Toate cele cinci simţuri s-au dezvoltat independent de natură. Oamenii s-au îndepărtat cu doi sau trei paşi de omul adevărat, în acelaşi mod în care cineva, care conduce maşina pe drumuri asfaltate, este cu doi sau trei paşi mai departe de pământul gol.

Progresul realizat în Japonia de la Reforma Meiji a produs confuzie materială şi devastare spirituală. Japonia poate fi asemănată cu un pacient pe moarte, care suferă de o boală culturală, supus unui experiment medical. Această stare este rodul „înfloririi culturale” la care întreaga Japonie s-a adaptat pe parcursul perioadelor Meiji, Taisho şi Showa care au urmat Reformei. Trebuie să punem capăt acum acestei înfloriri a distrugerii. Obiectivul filosofiei mele „nu fă nimic” este renaşterea satelor de oameni adevăraţi, unde oamenii pot reveni la forma originală a naturii şi se pot bucura de o fericire adevărată.”

Agricultura naturala

***În ciuda ideii răspândite că “economisind hârtia, salvăm copacii” (ceea ce este adevărat când vorbim de mari consumatori – firme & corporații), TEI recomandă  insistent printarea cărților traduse. Mai ales deoarece cărțile pe hârtie rezistă mai mult și mai bine decât orice hard-disk. În plus, se pot citi și când nu e curent. Și se pot face cadou. 😉 ***

NU UITA să mulțumești pentru ceea ce primești!

 Nr. 23 B. Bertrand, J.P. Petiot, E. Collaert – Purinul de urzică & co.  Despre plantele care vindecă alte plante

“Se credea că plantele şi solul se puteau hrăni cu trei elemente (faimosul trio N, P, K – azot, fosfor, potasiu), aşa cum se credea că putem hrăni animalele şi omul cu granule şi cu pilule.

Experienţa ne-a arătat că acest lucru nu este posibil, e un demers care conduce inexorabil la catastrofe sanitare cu consecinţe incalculabile. Astfel, centrul preocupării noastre trebuie să fie aplicarea de reguli de echilibru şi de dietetică horticolă în grădina noastră.

Această stare de spirit nouă ne va permite să favorizăm sănătatea (şi, prin urmare, rezistenţa) protejatelor noastre, care vor arăta mai bine; acum e momentul potrivit și nu trebuie să facem nimic altceva decât să apelăm la bunul-simţ!”

bertrand-et-al-tei

***În ciuda ideii răspândite că “economisind hârtia, salvăm copacii” (ceea ce este adevărat când vorbim de mari consumatori – firme & corporații), TEI recomandă  insistent printarea cărților traduse. Mai ales deoarece cărțile pe hârtie rezistă mai mult și mai bine decât orice hard-disk. În plus, se pot citi și când nu e curent. Și se pot face cadou. 😉 ***

NU UITA să mulțumești pentru ceea ce primești!

Nr.24 C. Martenson – Curs pentru dezastru. Despre viitorul nesustenabil al economiei, energiei și mediului nostru

“Pe parcurs, am trecut de la arderea lemnului la arderea cărbunelui, apoi la grăsimea de balenă, iar după aceea, la arderea petrolului. Întrebarea fără răspuns este aceasta: „După petrol, ce urmează?”. Care este următoarea sursă de energie? Nimeni nu are un răspuns cu adevărat viabil în timp ce depăşim pragul Apogeului Petrolului, un concept care reprezintă momentul după care tot mai puţină energie iese din pământ pentru ca noi să o folosim după bunul plac.

Mulţi speră că tehnologia ne va veni în ajutor, poate sub forma energiei nucleare, a gazului natural, sau a altor surse alternative de energie. Dar problemele de timp, scară şi cost par insurmontabile, deoarece ne-a luat prea mult să recunoaştem, în final, iminenţa şi gravitatea situaţiei grele provocate de petrol.”

***În ciuda ideii răspândite că “economisind hârtia, salvăm copacii” (ceea ce este adevărat când vorbim de mari consumatori – firme & corporații), TEI recomandă  insistent printarea cărților traduse. Mai ales deoarece cărțile pe hârtie rezistă mai mult și mai bine decât orice hard-disk. În plus, se pot citi și când nu e curent. Și se pot face cadou. 😉 ***

NU UITA să mulțumești pentru ceea ce primești!

Nr.25 C. Bourguignon – Solul, pământul și câmpurile. Revenirea la o agricultură sănătoasă

Peste 85% din produsele agricole suferă o transformare industrială înainte de a ajunge în farfuria noastră, iar acest procent se estimează că va depăși 95% odată cu dezvoltarea produselor semipreparate, cum ar fi salata tăiată bucăți și ținută în vid. Nu se dă înapoi de la nicio metodă, de la conservare până la ionizare, trecând prin deshidratare în vid, decolorare-recolorare și dezodorizare. Alimentația noastră își pierde diversitatea și simbolismul, nu mai este decât un aport de calorii, practic și rapid. Hrana nu ne mai leagă de pământ și de cosmos, putem să o aruncăm și să o irosim fără rușine, pentru că a devenit un simplu produs industrial.

Această modificare recentă a alimentației ia calea inversă față de policultura asociată cu creșterea animalelor, pe care o practicau țăranii: simplifică în loc să diversifice. Nu cultivăm și nu creștem decât speciile și varietățile care acceptă condițiile moderne de cultură și de creștere și care pot intra în lanțul transformării. Nu semănăm decât varietățile adaptate la îngrășăminte, la pesticide, la mijloacele de transport și de stocare, precum și la tratamentele industriale. Nu creștem decât speciile de animale care suportă să fie incredibil de înghesuite și hrănite cu alimente industriale.

[…] Puțini consumatori își imaginează incredibila cantitate de produse chimice consumate de societatea noastră pentru a obține o prăpădită de tartă în culori stridente. Cât timp vom rezista cu o astfel de alimentație? Nimeni nu poate spune. Putem doar constata că scleroza în plăci și cancerul afectează din ce în ce mai mulți tineri, pe măsură ce ne adâncim în această cursă a așa-zisului progres.

 

***În ciuda ideii răspândite că “economisind hârtia, salvăm copacii” (ceea ce este adevărat când vorbim de mari consumatori – firme & corporații), TEI recomandă  insistent printarea cărților traduse. Mai ales deoarece cărțile pe hârtie rezistă mai mult și mai bine decât orice hard-disk. În plus, se pot citi și când nu e curent. Și se pot face cadou. 😉 ***

NU UITA să mulțumești pentru ceea ce primești!

Nr.26 M. Bonfils – Permacultura. Cercetari si insemnari

De-a lungul anilor, Marc Bonfils a dezvoltat o metodă de cultivare a hranei care nu implică aratul, adaptată climatului european – similară cu metoda aplicată de Masanobu Fukuoka în Japonia.

Volumul de față constituie traducerea retranscrierii parțiale a observațiilor despre agricultura sinergetică făcute de Bonfils pentru Erudihen în iulie 2011.

 

***În ciuda ideii răspândite că “economisind hârtia, salvăm copacii” (ceea ce este adevărat când vorbim de mari consumatori – firme & corporații), TEI recomandă  insistent printarea cărților traduse. Mai ales deoarece cărțile pe hârtie rezistă mai mult și mai bine decât orice hard-disk. În plus, se pot citi și când nu e curent. Și se pot face cadou. 😉 ***

NU UITA să mulțumești pentru ceea ce primești!

Nr.27 Shane Smith – Îmbelșugata seră solară. Ghid pentru producția hranei de-a lungul întregului an

„Dacă sunteți de părere că alimentele și energia vor deveni probleme
şi mai critice în ultimii ani ai acestui secol și în secolul XXI, dacă socotiţi că oamenii
ar trebui să aibă mai mult control asupra propriilor destine, iar dacă tu ești de fapt
un optimist și crezi că poţi face ceva în legătură cu asta… atunci citeşte mai departe,
tocmai ai dat peste un document important.” – B. Yanda

*

„Sera solară îţi va schimba viaţa. Are puterea de a te hrăni, încălzi, adăposti, de
a te face independent şi, cel mai important, de a te face să te simţi bine. Îţi va scoate
la iveală dragostea, atenţia, creativitatea şi răbdarea.” – S. Smith

***În ciuda ideii răspândite că „economisind hârtia, salvăm copacii” (ceea ce este adevărat când vorbim de mari consumatori – firme & corporații), TEI recomandă printarea cărților traduse. Mai ales deoarece cărțile pe hârtie rezistă mai mult și mai bine decât orice hard-disk. În plus, se pot citi și când nu e curent. Și se pot face cadou. 😉 ***

NU UITA să mulțumești pentru ceea ce primești!

28. Bill Mollison – Introducere în permacultură. Note de curs

„Agricultura este un sistem distructiv. Este adevărat, avem nevoie de mult mai mulţi grădinari. Ei sunt cei mai productivi, cei mai implicaţi agricultori. Întotdeauna au fost. Nu a fost niciodată vreo dezbatere pe această temă. Atunci când faci o fermă mare, accepţi o productivitate şi o recoltă mai mică, dar implici mai puţini oameni. De aceea este economic „eficientă“. Dar atunci când vorbeşti despre fermaj eficient la acest nivel, ai în vedere doar dolarii.

Însă când reducem dimensiunea pământului lucrat, cu condiţia să nu coborâm sub suprafaţa de 1000 de metri pătraţi, productivitatea agricolă creşte. Primim o mulţime de argumente în sprijinul ideii că spargerea fermelor mari în proprietăţi de 2 hectare este neeconomică. Realitatea este tocmai contrarie. […]

Prin urmare, agricultura a pornit ca sistem de producţie de energie şi a ajuns un sistem care consumă energie, la fel cum marea s-a schimbat din producător de oxigen în consumator de oxigen, toate acestea din cauză că s-au folosit prea mulţi nutrienţi. Puteţi s-o faceţi în cazul unui iaz foarte rapid, sau cu mult mai lent, în cazul unei naţiuni sau a unui continent.”

***În ciuda ideii răspândite că „economisind hârtia, salvăm copacii” (ceea ce este adevărat când vorbim de mari consumatori – firme & corporații), TEI recomandă printarea cărților traduse. Mai ales deoarece cărțile pe hârtie rezistă mai mult și mai bine decât orice hard-disk. În plus, se pot citi și când nu e curent. Și se pot face cadou. 😉 ***

NU UITA să mulțumești pentru ceea ce primești!

29. J. Jenkins – Umranita, un ghid de treaba… mare! Cum sa produceti compost din excremente umane

“O carte faimoasă care i-ar putea dezgusta pe toți cei care nu știu ce înseamnă
WC în curte. Însă metodele propuse în ea au puterea de a schimba soarta ecologică a
lumii.” (New Yorker Magazine)

“Credem că “Umranița…” este o carte de nivelul “Primăverii tăcute” a lui Rachel
Carson, fiind una dintre cele mai importante lucrări despre mediul înconjurător
publicate vreodată.” (Hort Ideas)

“O cercetare obraznic de amuzantă, strălucitoare și foarte bine îngrijită. Aceasta
este una din acele cărți care ar putea salva lumea.” (Permaculture Drylands Journal)

“În sfârșit, avem o lucrare cuprinzătoare despre reciclarea excrementelor umane
fără chimicale, supertehnologii și poluare. Bine scrisă, practică și foarte bine pusă la
punct.” (Whole Earth Review)

“În ciuda tuturor cărților despre îngrășămintele naturale și folosirea lor,
nicăieri nu se povestește despre compostarea îngrășământului uman – ceea ce face ca
“Umranița” să fie o referință excelentă pentru oricine vrea să învețe principiile de bază.
Dacă sunteți un grădinar îndrăgostit de compost, nu există vreo lucrare mai bună ca
aceasta.” (Midwest Book Review)

***În ciuda ideii răspândite că „economisind hârtia, salvăm copacii” (ceea ce este adevărat când vorbim de mari consumatori – firme & corporații), TEI recomandă printarea cărților traduse. Mai ales deoarece cărțile pe hârtie rezistă mai mult și mai bine decât orice hard-disk. În plus, se pot citi și când nu e curent. Și se pot face cadou. 😉 ***

NU UITA să mulțumești pentru ceea ce primești!

30G. Munroe (Centrul pentru Agricultură Organică din Canada) – Manual de compostare și vermicultură

Țăranul român încă doarme și este precum săracul lui Cehov care cerșește toată viața deși stă pe o comoară. El este cel care arde miriștea, deci habar nu are de compost, la fel cum face cu frunzele din zonă – că așa e trend-ul, refuză compostoarele date gratis de Comunitatea Europeană, habar nu are ce este un management bun al gunoiului de grajd, lucrează pământul din amonte în aval și întinde brațele vârtoase eroziunii ș.a.m.d.

De ce creșterea râmelor? Simplu: obținem cel mai fertil îngrășământ cunoscut de către om: biohumusul („black gold” cum îl alintă englezii). Un țăran „smart” va produce singur biohumus.

*

Acesta este un manual care poate sta la baza unei viitoare afaceri. Avem însă rugămintea ca, dacă vreunul dintre cititori își va dori să facă o afacere din vermicultură sau vermicompostare, să țină cont – în stabilirea prețului final – și de două lucruri importante: de faptul că acest manual a fost tradus, corectat, editat, redactat și distribuit GRATUIT și că, în general, dar din dar se face Raiul…

Carti din TEI

***În ciuda ideii răspândite că „economisind hârtia, salvăm copacii” (ceea ce este adevărat când vorbim de mari consumatori – firme & corporații), TEI recomandă printarea cărților traduse. Mai ales deoarece cărțile pe hârtie rezistă mai mult și mai bine decât orice hard-disk. În plus, se pot citi și când nu e curent. Și se pot face cadou. 😉 ***

NU UITA să mulțumești pentru ceea ce primești!

Reclame
2 comentarii

2 gânduri despre „Biblioteca TEI 1-30

  1. filip ion sandu

    Multumesc,nu ma pot opri din citit…Ce dar frumos pentru oameni aveti aici…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat asta: