La sfarsit …

… revin cu inceputul. Se pare ca nu toata lumea care imi viziteaza pagina intelege si ceea ce se gaseste aici. Asa ca am sa o iau de la inceput si o sa incerc sa fac un ‘indrumar’ ca sa-i spun asa.

ACVAPONICA = preocuparea care implica cresterea pestilor si a legumelor intr-un sistem (aproape) inchis.

Sistemul acvaponic in mod simplist este compus dintr-un bazin cu pesti, un bazin in care se cresc legumele (si care are rol de filtru pentru apa), conductele de legatura intre cele doua si un instrument care sa circule apa intre cele doua bazine .

In imaginea urmatoare se poate vedea un sistem simplu.

Aquaponics 1In imagine se pot vedea urmatoarele: cu mov – bazinul pestilor; in interiorul acestuia, cu albastru, se poate vedea pompa care pune apa in circulatie; in dreapta cu bleu se gaseste bazinul de cultura al plantelor. Acesta este umplut cu pietris (cea mai ieftina varianta) sau cu bile de ceramica (bile din material de tigla). In mijlocul bazinului, cu linie intrerupta pe verticala, este reprezentat autosifonul. Acesta este piesa care lasa apa sa se acumuleze in bazin pina la un anumit nivel, dupa care o dreneaza accelerat.

Probleme care pot aparea la sistemul asta simplu:

– daca pompa are debit mare si nu functioneaza intermitent exista riscul ca sifonul sa nu faca fata, apa din bazinul plantelor sa dea pe afara, iar pestii din bazin sa ramana pe uscat;

– daca pompa este de debit redus si functionare continua tot exista riscul ca sa traga pestii pe partea pe unde trage apa, sa se infunde si sa se arda, sau sa nu se arda dar sa iti omoare ceva pesti.

O solutie mai buna consider ca este cea pe care am adoptat-o eu si in care, pe langa cele doua bazine, mai apare inca unul. Acesta se foloseste pentru a capta apa din bazinele plantelor venita prin sifoane. Tot aici este introdusa si pompa de circulatie, pompa ce va lua apa de aici si o va duce in bazinul pestilor.

Bazinul pestilor, in acest caz, este  situat mai sus decat bazinul plantelor. In bazinul pestilor se va monta o scurgere de supraplin prin care apa ajunge in bazinul plantelor.

schita

 

In acesta caz daca pompa baga prea multa apa exista riscul sa iti inunde bazinul cu pesti si sa ti-i scoata din bazin, de aceea este indicat sa mai faci un supraplin aproape de gura bazinului si care sa aiba scurgerea in bazinul de colectare apa. In felul asta bazinul cu pesti nu da pe dinafara, iar cel de colectare apa nu o sa ramana niciodata gol si sa risti sa arzi pompa.

Ma gandesc acum ca am atitea informatii in cap si ca o sa iasa o varza daca continui in felul asta. Am sa ma opresc aici cu generalitatile si o sa intru in detalii pe fiecare parte constituenta. In linii mari o sa ma refer mai mult la sistemul schematizat deasupra, la care o sa mai adaug atunci cand este cazul posibile variante aditionale. M-ar ajuta foarte mult daca la fiecare etapa ati contribui si voi cu intrebari. Asta m-ar ajuta sa raman concentrat si sa adaug lucruri pe care altfel le-as putea omite.

Revin

 

 

Reclame
Categorii: Acvaponica | Lasă un comentariu

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat asta: